Náš příběh aneb Jak vznikla firma Nutspread?

Jsou věci, které ochutnáte jednou.. a už je musíte mít pořád :) A přesně tak to bylo i se mnou a arašídovým máslem.

Nikdy nezapomenu na prosluněný červnový den, kdy jsem jako jednadvacetiletá dorazila na vytoužené pracovní prázdniny do amerického kempu. Unavená a vyčerpaná, hladová po dlouhé cestě, spousta lidí, hlasů a dojmů a na uvítanou svačina – sušenky a obrovská mísa něčeho neskutečně voňavého.. „Co to je?“ „Peanut butter,“ zněla jednoduchá odpověď. Nabrala jsem si jednu lžíci, druhou, třetí ,.. Ten den se zrodila láska, která ve mně rostla a sílila celé léto – moje láska k pravému a stoprocentnímu arašídovému máslu :) Zpátky do Čech jsem se však paradoxně nevrátila jako kulička, ale naopak hubenější, v lepší kondici a zdravotním stavu než kdykoli předtím. Objevila jsem kouzlo nízkosacharidové, vysokotučné stravy a hlavně se navždy vyléčila z velké závislosti na sladkém. Závislost na arašídovém másle mi ale zůstala – starý domácí mixér dostával od té doby pochopitelně pěkně zabrat, aby mé chutě uspokojil. A po něm ještě několik dalších.. :) Arašídové máslo vystřídalo máslo ze spousty dalších druhů oříšků a receptur a konzumentů v okolí postupně přibývalo.

Mezitím uběhlo pár let, úspěšně jsem dokončila studium na Vysoké škole ekonomické a nastoupila do své první opravdové práce. Práce, která mě sice bavila, ale nebyla tak úplně „moje“ a netočila se kolem toho, co mám nejraději – kvalitní a dobré jídlo.

Na jaře 2014 jsem vsadila všechno na jednu kartu – v práci dala výpověď, ze spodního patra rodinného domu udělala velkovýrobnu ořechových krémů a ze členů rodiny  kolegy, pomocníky a spolubojovníky v neuvěřitelně těžkých a komplikovaných začátcích. Z komisního prodeje do vesnických zdravých výživ jsme postupně vyrostli v e-shop a firmu se zákazníky a odběrateli po celé republice. A jakkoli to zní celé pohádkově, dodnes je každý den především o tvrdé práci, zdolávání překážek a řešení problémů.

Stále fungujeme jako čistě rodinná firma, zakládáme si kvalitě surovin, férovosti a osobním přístupu ke každému zákazníkovi. Ne vždy jde všechno jako po másle a nejen administrativa umí být někdy pěkným oříškem – máme ale obrovskou motivaci, která nás žene dál. Tou motivací jste právě Vy - naši zákazníci. Vaše spokojenost, Vaše výsledky, Vaše pochvaly, Vaše nadšení. Díky Vám tu stále jsme a máme chuť se zlepšovat – den za dnem už celé čtyři roky.

Děkujeme Vám :)!

Táňa

 

Máte rádi oříšky a oříšková másla? Zajímá Vás, co jíte? Záleží Vám nejen na ceně, ale hlavně na kvalitě?

Pak jste tady správně! V Nutspread ve Velkém Meziříčí pro vás vyrábíme už od roku 2014 nejrůznější druhy lahodných ořechových másel bez jakýchkoli aromat, ztužených tuků a jiných pochybných přísad. Společnost založila Ing. Táňa Lišková po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze. Od začátku fungujeme jako čistě rodinná firma, zakládáme si na prvotřídní kvalitě surovin, na férovosti a skutečně osobním přístupu ke každému zákazníkovi. O tom, jak se nám to daří, se můžete přesvědčit ze zákaznických recenzí na Heurece

Díky své spolehlivosti jsme získali prestižní certifikát Ověřeno zákazníky a Dotazník spokojenosti s nákupem je zasílán automaticky serverem Heureka. Tyto recenze tak píší skuteční klienti, kteří u nás nakoupili - nikoli naši kamarádi nebo my sami.

A proč jíst ořechová másla? Důvodů by našly desítky :-)! Ořechy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Oříšková másla mají navíc lahodnou, plnou chuť a jsou velmi lehce stravitelná. Můžete si je vychutnávat samotné, namazat na čerstvý chléb či knackebrot, vytvářet z nich nevšední omáčky k masu i zelenině. Ořechové krémy jsou úžasným základem pro skutečně poctivé a bohaté moučníky plné intenzivních chutí, pro domácí zmrzliny, poháry a koktejly. Koukněte na naše recepty a nechte se inspirovat. Nebo si zatím pročtěte ty nejčastější dotazy:

Kde se dá najít složení a výživové informace o vašich máslech?

Složení najdete na našich stránkách u každého výrobku – od kalorické hodnoty až po obsah některých vitamínů a minerálů. 

Informace pro alergiky: Obsahuje arašídy, skořápkové plody a mohou se vyskytnout stopy sezamu.

Kolik je v oříškových máslech cukru?

Samozřejmě žádný. Ořechy mají přirozeně sladkou chuť, kterou si po ochutnání ihned zamilujete. Oříškové máslo Nutspread neobsahuje žádný cukr. Na přání vám ale bez problémů vyrobíme i slazené máslo. Najdete je v této sekci:

Ořechové máslo na přání

Kolik je vašich oříškových máslech soli?

Žádná. Ačkoli jsme na začátku přidávali do krémů symbolickou špetku soli pro zvýraznění chuti, na vaše žádosti jsme od toho brzy upustili. Takže se opravdu nebojte..

Přidáváte do másel palmový či jiný olej?

Rozhodně ne! Naše másla se skládají ze 100% jen z ořechů a maximálně přídavku kakaa, kávy nebo koření. Složení je vždy detailně uvedeno na obalu včetně nutričních hodnot.

Jakou mají vaše másla trvanlivost?

Datum spotřeby neotevřených másel je určeno datem spotřeby výchozích surovin. Másla, která si zakoupíte na našem e-shopu, mají obvykle trvanlivost 3 – 6 měsíců. Nicméně ořechy nejsou potravinou podléhající rychlé zkáze, jde tedy hlavně o orientační datum minimální trvanlivosti, výrobky určitě nejsou po uplynutí této doby „zkažené“.

Otevřené máslo můžete skladovat při pokojové teplotě i v lednici. Doporučujeme vám je spotřebovat do 4 týdnů, v chladu však vydrží i několik měsíců.

"Věděli jste, že... ve Spojených státech existuje zákon, podle kterého výrobek s označením "arašídové máslo" musí obsahovat minimálně 90% arašídů? V ČR bohužel taková regulace neexistuje a tímto pojmem si  tak v podstatě může označit kdokoliv cokoliv. Proto vybírejte dobře!" S našimi másly máte 100% jistotu :)"

Proč je nahoře tolik toho oleje?

Olej z oříšků má tendenci se oddělovat od „sušiny“ a usazovat se na povrchu vašeho oříškového krému. Jde o normální jev, který navíc potravinu přirozeným způsobem konzervuje. Máslo si ovšem před konzumací pořádně promíchejte, ať nejíte olej samotný..

Proč je to máslo z kokosu tak ztuhlé a tvrdé?

Kokosový tuk ztuhne už při teplotě 25 stupňů – stejně se chová i krém z něj vyrobený. Při vaření se vám rozpustí sám, chcete-li si jej namazat, jednoduše malé množství na chvíli zahřejte v mikrovlnné troubě nebo nad párou.

Jsou vaše oříškové krémy raw (syrové, vitariánské, živé)?

Některé ano, některé ne. Másla z kokosu a para ořechů jsou stoprocentně raw, másla z arašídů, kešu, pistácií, mandlí, lískových oříšků, a vlašských oříšků máme pražená. 

V jakém oleji pražíte své ořechy?

V žádném oleji - to bychom netvrdili, že jde o 100% produkt.Veškeré ořechy jsou pražené pouze krátce a šetrně nasucho, tak, aby bylo zachováno maximum cenných výživných látek.

Másla mi chutnají, ale nevím, s čím je jíst. Jak ještě se dají využít?

Podívejte se na náš web www.nutspread.cz do sekce Recepty, kde najdete způsoby využití, které by vás třeba nenapadly. Zkoušejte a experimentuje – překvapivě dobře chutnají másla se zeleninou nebo luštěninami, arašídová i kokosová omáčka je výborná pod maso, vlašský ořech se hodí k sýrům a lískový zase do čehokoliv sladkého. Zkuste různé druhy pečiva nebo krekrů, ne na každém chlebu chuť másla opravdu vynikne, nicméně až si najdete to své, těžko se toho budete chtít někdy vzdát :)

"Věděli jste, že.. kokosové palmy se pěstují ve více než 80 zemích světa? Samotné kokosové ořechy jsou pak velmi odolné plodiny - dokážou například plavat přes oceán i stovky kilometrů!"

Chci ochutnat/věnovat někomu vaše máslo poprvé a nevím, jaké zvolit. Poradíte mi?

Pro začátek určitě doporučujeme máslo lískooříškové, mandlové, vlašský nebo kešu oříšek. Mandlové je velmi jemné a neutrální, v podstatě s ním nejde nic zkazit. Vlašské ořechy jsou v Česku typické a velmi oblíbené a lískooříškové máslo zase všem připomene jejich milovanou Nutellu. A kešu máslo je přirozeně tak sladké a krémové, že snad neexistuje nikdo, kdo by jej neměl rád.

Které z vašich másel je nejlepší?

Na to si určitě rádi najdete odpověď sami :) Všeobecně se dá říct, že tuk je nosičem dobré chuti potravin a tuku mají ořechy opravdu hodně. Proto jsou všechny naše krémy tak lahodné a rozplývají se na jazyku. Vůbec nejvíc tuků ze všech našich másel má to z para ořechů, úžasné je pistáciové, arašídové, Trio,..  Aktuální nabídku najdete vždy na www.nutspread.cz.

 

Proč vyzkoušet ořechové máslo Nutspread?

100% přírodní, chuťově neodolatelné a silně návykové – takové jsou naše oříškové krémy

Nebojte se zkusit něco nového! Másla a pasty z ořechů jsou krásným důkazem toho, že jídlo může být jak zdravé, tak i dobré. Zapomeňte na pověry o tom, že po ořechách se tloustne a vychutnejte si je v té nejintenzivnější podobě – v našich oříškových krémech. Třeba proto, že:

1) Mají opravdu výbornou chuť, na kterou si velmi rychle zvyknete a nebudete se jí chtít vzdát.

2) Jsou plné vitamínů, minerálů a zdravých tuků – postarají se vám o krásné lesklé vlasy, pevné nehty a pružnou pokožku.

3) Mají nízký glykemický index - zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru, takže jsou výborné pro diabetiky a každého, kdo si hlídá váhu. Zároveň jsou velmi snadno stravitelné a můžete si je tak dopřát třeba i před sportem nebo během něj.

4) Neobsahují živočišné produkty a cholesterol, takže je mohou s klidem jíst i vegetariáni a  vegani.

5) Jsou vyrobené pouze z přírodních surovin, bez konzervantů, barviv a aromat. Neobsahují přidané oleje ani žádné další látky.

Namazat na chleba nebo sníst lžičkou – to napadne asi každého. S oříškovými krémy se dá ale kouzlit mnohem víc..

Dochází Vám nápady, co snídat a svačit?

Nudí vás chleba namazaný máslem?

Nevíte, co si dát do palačinek a na tousty, jak ozvláštnit domácí dezerty a čím ochutit jogurty nebo tvarohy?

Přemýšlíte nad neobyčejným základem pro vaše omáčky, zmrzliny, zálivky a pomazánky? Nebo prostě jen hledáte nějakou dobrotu, která vás zasytí a bude zároveň i zdravá?

Ať už je příležitost jakákoli, s oříškovými krémy nemůžete udělat chybu.

Ať si vyberete lískooříškový, klasický arašídový, mandlový, krém z vlašských oříšků, z para oříšků i kešu, neobyčejný pistáciový, kokosový, ze dvou, tří i více druhů ořechů, s kávou nebo kakaem, s kousky nebo bez nich, vrstvený či promíchaný,.. neuvěřitelně i pochutnáte!

Na přání Vám také připravíme krémy ochucené skořicí i kakaem nebo namíchané z různých ořechů přesně podle Vás. Ideální do školy, na cesty nebo kdykoli Vás přepadne chuť na něco dobrého..                                                             

Nezbytně musí následovat otázka...

A netloustne se po tom??!

Proč bych se měl cpát ořechy, když se snažím zhubnout? A jak by mohlo být zdravé něco, co je v podstatě samý tuk?! Podobné názory jsou hluboce zakořeněné hlavně ve starší generaci - jistě si vzpomenete na proslulou (poválečnou!) „potravinovou pyramidu“, která za základ zdravé výživy považovala hory brambor, chleba a těstovin. Ale.. časy se mění :-) 

Uběhlo pár let a hlasy, že tuk je největším nepřítelem lidstva, pomalu, ale jistě utichají. Moderní výživové směry ubírají na sacharidech, vyhýbají se mouce a tuk využívají jako nejdůležitější složku naší stravy. Naštěstí! Bez tuků se totiž v našem těle netvoří správné hormony, chybí nám důležité vitamíny a organismus strádá. Přitom na rozdíl od sacharidů tuky nezvyšují hladinu krevního cukru, zasytí na dlouhou dobu a našemu jídlu dodají bohatou, plnou chuť. Člověk potřebuje z tuků jíst omega-3 i omega-6 mastné kyseliny – a tím nejzdravějším zdrojem omega-6 jsou právě ořechy. Ač jsou jejich kalorické hodnoty doslova astronomické, tělo si s nimi umí poradit. Vyživí s nimi vaše vlasy, nehty a pokožku, posílí vaše nervy, podpoří mozek a koncentraci. Na uložení do tukových zásob už toho pak vážně moc nezbyde..

Takže i když to zastánci konzervativních názorů asi nikdy nepřipustí, není to tuk ani arašídové máslo, po kterém se přibírá. Na vině je ta bílá bageta, na kterou si ho namažete..                                             

 

 

"Věděli jste, že.. arašídy jsou ve skutečnosti luštěniny? Ač je většina z nás považuje za oříšky, botanicky se řadí do stejné kategorie jako hrách, čočka nebo fazole. A mají tedy i stejné výhody - nízký glykemický index, vysoký obsah bílkovin, hořčíku a vitamínů skupiny B, skvělou chuť a všestranné použití."