CO S OŘECHOVÝM MÁSLEM V KUCHYNI?
Namazat na chleba nebo sníst lžičkou - to napadne asi každého. Co dalšího lze ale vymyslet s našimi ořechovými krémy? Překvapivě celé menu.. :-)
PŘEDKRMY A SALÁTY
Uzený losos s krémem z vlašských ořechů
V míse smícháme mascarpone s neslazeným vlašskoořechovým máslem Nutspred. Směsí naplníme plátky uzeného lososa a necháme vychladit.
Ovocný salát s kokosovým krémem Nutspread
Ovoce - banány, jahody, melouny nebo cokoliv dle chuti a sezóny nakrájíme do misky. Kokosový krém necháme pár vteřin povolit v mikrovlnce a přelijeme přes ovocnou směs. Lze použít i jiný druh krému.
Zeleninový salát s ořechovým krémem Nutspread
Zeleninu - cuketu, lilky, brokolici nebo jinou, kterou máme rádi - povaříme v páře tak, aby byla al dente. Smícháme s neslazeným krémem Nutspread (výborný je arašídový nebo para) a podáváme.
Cizrnový / fazolový salát se zeleninou s arašídovým máslem Nutspread
Fazole nebo cizrnu namočíme na 12 hodin, případně použijeme luštěniny z konzervy. Druhý den do měkka povaříme spolu se zeleninou. Přidáme neslazené arašídové máslo Nutspread a lehce rozmačkáme. Lze jíst teplé i studené.
POLÉVKY
Dýňová polévka s kešu máslem Nutspread
HLAVNÍ JÍDLA
Těstoviny /rýže/ pohanka se zeleninou a arašídovým máslem Nutspread
Těstoviny, rýži či pohanku uvaříme podle návodu spolu s oblíbenou zeleninou - výborná je například cuketa nebo lilek. Do ještě teplého pokrmu přimícháme neslazené arašídové či jiné máslo Nutspread, promícháme a necháme rozpustit. Výborný lehký oběd!
Ovesná / jáhlová/ pohanková kaše s oříškovým krémem Nutspread
Ovesné nebo jiné vločky povaříme a za tepla smícháme s ořechovým krémem Nutspread podle vlastní chuti. Můžeme přidat i ovoce, marmeládu nebo čokoládu :-) Krém kaši výborně ochutí a zároveň osladí. Ideální zimní snídaně, kdy se po ránu člověk potřebuje pořádně zahřát. Foto: Monika Gavlovská.
Jemná červená čočka
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibulku, česnek a mrkev, přidáme červenou čočku a povaříme 10 minut. Vmícháme neslazené slunečnicové nebo arašídové máslo Nutspread a ihned podáváme. Můžeme také rozmixovat a použít jako pomazánku, případně přidat více vody a jíst jako polévku.
Dýně hokkaido s mandlovým a kokosovým máslem Nutspread
Dýni nakrájíme na měsíčky a upečeme v troubě nebo povaříme ve vodě /v páře. Na talíři polijeme kokosovým a mandlovým krémem.

NEPEČENÉ DEZERTY
Bonboniéra z kokosového másla Nutspread
Zmrzlina bez mléka a lepku
50 g libovolného ořechového krému Nutspread smícháme s plechovkou 400 g kokosového mléka. Podle vlastní chuti lze dosladit, přidat kakao, skořici, kávu nebo opražené oříšky. Dáme zmrazit cca na 1 hodinu.
Banánovo - mandlová zmrzlina podle blogerky Míši
Geniálně jednoduchá zmrzlina Nutspread pouze ze dvou surovin. Bez lepku, bez mléka, bez cukru - zato plná chuti skutečných potravin! Celý recept najdete zde.
Autor fotky: Michaela Šupáková
Jednoduchý ořechový dezert
50 g libovolného ořechového krému Nutspread smícháme s 250 g jogurtu, tvarohu, zakysané smetany nebo šlehačky. Podle vlastní chuti lze dosladit, přidat kakao, skořici, kávu nebo opražené oříšky. Dáme vychladit cca na 1 hodinu.
PEČENÉ DEZERTY
Závin s oříškovým máslem Nutspread / s oříškovým máslem a tvarohem / mákem
Listové nebo klasické kynuté těsto si rozválíme a naplníme ořechovým máslem Nutspread podle vlastní chuti. Lze použít slazenou i neslazenou variantu!
Pro jemnější chuť lze namíchat s tvarohem, jogurtem nebo pudinkem v dávkování 150 g ořechového másla na 1 kg základu. Zajímavá kombinace vznikne smícháním kokosového másla a mletého máku, případně lze přidat švestky, jablka,..
Smícháním oříškového másla Nutspread s kakaem vznikne velmi intenzivní nugátová nápľň.
Kompletní recept najdete zde a zde
Pečená skořicová jablíčka podle blogerky Míši
Milujete kombinaci jablek a skořice? Pak vězte, že lískooříškové máslo dotáhne celý tento recept k dokonalosti. Popis přípravy najdete zde.
Autor fotky: Michaela Šupáková
Fazolovo-banánové brownies s arašídovým máslem podle blogerky Míši
Oblíbená kombinace chutí, nízký glykemický index a dostatek bílkovin - zkrátka skvělý začátek nového dne. Recept najdete zde.
Autor fotky: Michaela Šupáková
Chléb/bábovka z arašídového másla - recept bez mouky!
Ideální základ pro bezlepkové buchty, bábovky atd. Výsledný chléb má velmi jemnou konzistenci a pouze jemnou arašídovou vůni. Lze použít i jiné druhy krémů.
Fazolový kokosový koláč
Bezlepkový perníkový koláč z ořechového krému Nutspread
Řezy s arašídovým máslem Nutspread - bez mouky
Celý recept najdete zde.
Mandlovo - perníkové pohankové čtverečky
Postup: Pohanku namočíme na pár hodin do vody a necháme nabobtnat, vodu během máčení několikrát vyměníme. Nakonec ji vysypeme do mixéru, přidáme cca 2 deci vody a rozmixujeme dohladka. Přidáme všechny ostatní suroviny včetně cukety, vajíček a mandlového másla a mixujeme, dokud nemáme krásně husté kakaové těsto. Opatrně vylijeme do formy vyložené papírem na pečení a pečeme asi 40 minut cca na 200 stupňů. Upečený dezert necháme ještě půl hodiny dojít v troubě a poté chladíme do druhého dne. Druhý den nakrájíme na čtverečky, poprášíme kakaem a ozdobíme mandlemi.
POMAZÁNKY, OMÁČKY
Slunečnicová pomazánka
V mixéru rozdrtíme mrkev, kyselé okurky a česnek, přidáme neslazené slunečnicové máslo Nutspread, sůl, pepř a hořčici. Výborná pomazánka na topinky a tousty.
Slunečnicová "majonéza"
Do mixéru dáme 200 ml vody, 2 lžíce neslazeného slunečnicového krému Nutspread, 1 kyselou okurku s trochou nálevu, 1 lžičku hořčice, sůl a pepř. Rozmixujeme na jemno a používáme k dochucení pokrmů jako klasickou majonézu.
NÁPOJE
Horká oříšková čokoláda
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Recepty na vánoční cukroví s máslem Nutspread pochází od výherkyň naší vánoční soutěže. Podmínkou byly recepty bez lepku do 6 surovin - jak vidíte, i s málem se dá kouzlit..
Čokoládové hrudky (autor receptu: Michaela Sojková)
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, odstavíme, vmícháme lžíci ořechového másla a vsypeme nasekané mandle. Hmotu důkladně promícháme a pomocí lžíce vytváříme malé hrudky, které klademe vedle sebe na alobal. Necháme ztuhnout v lednici.

Citronovo-kokosové kuličky (autor receptu: Jana Pospíšilová)

Ořechovo-jablečné kuličky (autor receptu: Jana Pospíšilová)
Potřebujeme 200 g mletých oříšků, 200 gramů najemno nastrouhaných jablek, 6 lžic oříškového másla Nutspread, lžičku medu, skořici, případně čokoládu na obaleníSmícháme všechny ingredience, tvoříme kuličky a pečeme na pečicím papíře v troubě na 180° cca 25 minut ( nutno kontrolovat podle trouby, kuličky musí být dozlatova ). Nelekat se, pokud jsou po vyndání z trouby měkké, po vychladnutí ztuhnou a ztvrdnou. V případě zájmu a chuti obalit v rozehřáté čokoládě a nechat zatuhnout.

Vosí hnízda s kešu máslem Nutspread (autor receptu: Tina Tonarová)
Potřebujeme 100g kešu ořechů, 200g sušených datlí, 2 lžíce karobu, bezlepkové piškoty, náplň: kešu máslo, (stévie)
Umixujeme kešu oříšky, datle a karob. Vzniklé těsto vtlačíme do formičky, vytvoříme důlek, naplníme kešu máslem (pro sladší variantu je možné osladit stévií), uzavřeme piškotem a vyklopíme. Necháme ztuhnout v lednici.
Čokoládové bonbony (autor receptu: Tina Tonarová)
Potřebujeme 1/4 hrnku mletých mandlí, 2 hrnky sušených datlí, 1/2 hrnku mandlového másla, poleva: kvalitní čokoláda
Mandle, datle a mandlové máslo umixujeme, ze vzniklé hmoty utvoříme bonbóny, které následně polijeme rozpuštěnou kvalitní čokoládou. Necháme ztuhnout v lednici.
Kokosové koule (inspirace: Simona Cahlová)
Ingredience: 200 g čerstvé ricotty, 100 g kokosového másla, sladidlo dle chuti, celé mandle, kokos na obalení
Postup: Kokosové máslo rozehřejeme, smícháme, s ricottou, osladíme. Vytvarujeme kuličky, doprostřed vložíme mandli, obalíme v kokosu, necháme ztuhnout.
Mandlové koule s vůní perníku
Ingredience: 200 g čerstvé ricotty, 100 g mandlového másla Nutspread s perníkovým kořením, sladidlo dle chuti, celé mandle, mleté mandle na obalení
Postup: Mandlové máslo smícháme, s ricottou, osladíme. Vytvarujeme kuličky, doprostřed vložíme mandli, obalíme v mletých mandlích, necháme ztuhnout.