Tuky sem, cukry tam aneb Na co se nás ptáte?

14.01.2015 11:59

Milí zákazníci,

doufáme, že jste v proběhlém svátečním období načerpali dostatek sil na celý další rok. Věříme, že i letos budou naše ořechová másla něčím, na co se budete těšit každý den a co vám dokáže zpříjemnit a zpestřit jakékoliv jídlo. 

Abychom vám udělali v některých věcech jasno, sepsali jsme zde otázky, které vás dosud zajímaly nejvíc. Snad vám pomůžou ve vašem rozhodování a budete mít jistotu, že jíte a kupujete opravdu to, co chcete.

Užívejte si krásných zimních dnů a kdyby vás napadly další otázky, určitě nás kontaktujte :)

 

Kde se dá najít složení a výživové informace o vašich máslech?

Složení najdete na našich stránkách u každého výrobku – od kalorické hodnoty až po obsah některých vitamínů a minerálů.

Kolik je v oříškových máslech cukru?

V neslazených variantách samozřejmě žádný. Ve slazených verzích najdete 10% třtinového cukru.

Kolik je v oříškových máslech soli?

Žádná. Ačkoli jsme na začátku přidávali do krémů symbolickou špetku soli pro zvýraznění chuti, na vaše žádosti jsme od toho brzy upustili. Takže se opravdu nebojte..

Jakou mají vaše másla trvanlivost?

Datum spotřeby neotevřených másel je určeno datem spotřeby výchozích surovin. Másla, která si zakoupíte na našem e-shopu, mají obvykle trvanlivost 3 – 6 měsíců. Nicméně ořechy nejsou potravinou podléhající rychlé zkáze, jde tedy hlavně o orientační datum minimální trvanlivosti, výrobky určitě nejsou po uplynutí této doby „zkažené“.

Otevřené máslo můžete skladovat při pokojové teplotě i v lednici. Doporučujeme vám je spotřebovat do 4 týdnů, v chladu však vydrží i několik měsíců.

Proč je nahoře tolik toho oleje?

Olej z oříšků má tendenci se oddělovat od „sušiny“ a usazovat se na povrchu vašeho oříškového krému. Jde o normální jev, který navíc potravinu přirozeným způsobem konzervuje. Máslo si ovšem před konzumací pořádně promíchejte, ať nejíte olej samotný..

Proč je to máslo z kokosu tak ztuhlé a tvrdé?

Kokosový tuk ztuhne už při teplotě 25 stupňů – stejně se chová i krém z něj vyrobený. Při vaření se vám rozpustí sám, chcete-li si jej namazat, jednoduše malé množství na chvíli zahřejte v mikrovlnné troubě nebo nad párou.

Jsou vaše oříškové krémy raw (syrové, vitariánské, živé)?

Některé ano, některé ne. Másla z kokosu, slunečnice a para ořechů jsou stoprocentně raw, másla z arašídů, lískových oříšků, mandlí a vlašských oříšků máme pražená. Máslo z kešu ořechů míváme jak pražené tak nepražené.

Másla mi chutnají, ale nevím, s čím je jíst. Jak ještě se dají využít?

Podívejte se do naší sekce Recepty, kde najdete způsoby využití, které by vás možná nenapadly. Zkoušejte a experimentuje – překvapivě dobře chutnají másla se zeleninou nebo luštěninami, arašídová i kokosová omáčka je výborná pod maso, vlašský ořech se hodí k sýrům a lískový zase do čehokoliv sladkého. Zkuste různé druhy pečiva nebo krekrů, ne na každém chlebu chuť másla opravdu vynikne, nicméně až si najdete to své, těžko se toho budete chtít někdy vzdát :)

Nevím, zda koupit slazené nebo neslazené máslo. Která jsou lepší a jak velký je mezi nimi rozdíl?

Těžká otázka :) Stoprocentní chuť čistých ořechů v pomazánce bez přísad může být pro některé z nás hodně intenzivní a zpočátku asi nezvyklá. Pokud si sladíte např. čaj a kávu, kupujete si běžné sladkosti z obchodu a sladké obecně vyhledáváte, zkuste to zpočátku se slazenými krémy.

Pokud sladíte málo nebo vůbec, preferujete přirozenou chuť potravin a ořechy opravdu milujete, určitě vám budou chutnat i čistě přírodní verze bez cukru.

Asi není překvapivé, že slazené druhy vyhledávají více muži, ale pozor, není to pravidlem :-) Záleží také na druhu oříšků – jednotlivé typy se od sebe obsahem cukru liší, což jste při jejich ochutnávání určitě zaznamenali. A tak zatímco kešu ořechy nebo kokos jsou přirozeně sladké samy o sobě – stejně jako neslazené máslo z nich - para ořechy nebo vlašské ořechy mají sacharidů méně a někomu mohou více vyhovovat v přislazené podobě.

Zas tak velký rozdíl ovšem mezi másly není – vyzkoušejte prostě jednu variantu v obou verzích a budete mít hned jasno :-)

Chci ochutnat/věnovat někomu vaše máslo poprvé a nevím, jaké zvolit. Poradíte mi?

Pro začátek určitě doporučujeme máslo lískooříškové, mandlové nebo vlašský oříšek. Mandlové je velmi jemné a neutrální, v podstatě s ním nejde nic zkazit. Vlašské ořechy jsou v Česku typické a velmi oblíbené a lískooříškové máslo zase všem připomene jejich milovanou Nutellu. Ostatní krémy jsou také úžasné, ale chuťově specifičtější a překvapivě mnoho lidí například arašídy nebo kešu ořechy vysloveně nesnáší :)

Které z vašich másel je nejlepší?

Na to si určitě rádi najdete odpověď sami :) Všeobecně se dá říct, že tuk je nosičem dobré chuti potravin a tuku mají ořechy opravdu hodně. Proto jsou všechny naše krémy tak lahodné a rozplývají se na jazyku. Vůbec nejvíc tuků ze všech ořechů obsahují makadamové ořechy, které bohužel zatím v nabídce nemáme. Z našeho sortimentu je nejtučnější a tím pádem také nejkrémovější máslo z para oříšků. S čímž souvisí i další otázka...

Je to vůbec zdravé, když je to tak tučné?

Ano, je. Nízkotučné diety byly hitem někdy v 80. letech minulého století, dnes už se naštěstí ví, že samotným omezováním tuků ve stravě prostě nezhubnete. Tuk snižuje glykemický index jídla, což znamená, že vás pokrm zasytí na delší dobu – určitě jste si všimli, že když si přidáte do kaše ořechové máslo, nemáte hlad celé dopoledne. Oříšky navíc obsahují celou řadu minerálů, podporují růst vlasů a nehtů, nervovou činnost.. Vyjmenovávat všechny jejich dobré vlastnosti by zkrátka vydalo na celý další článek :)

Zpět